BIOGRAFI


Foto: Håkan Larsson


Välkommen till min blogg!

Jag är musikalartist - ett yrke jag haft fokuset inställt på sen barnsben. Fast först var det pianot, som pappa, sen kom sånglusten. Men jag hade en väldigt svag röst och jag spelade fel, hade inte nerverna, var för blyg. Jag ville gå med i teatergruppen på Vår Teater men vågade inte. Igen för blyg. Det blev jazzbalett. Alla gör samma, i grupp. 

När jag hittade "Annie Get Your Gun" och "West Side Story" i mina föräldrars skivsamling hittade jag vägen förbi den där blygheten. I musikalen fanns musiken som en motor för gestaltandet och jag fick vara någon annan när jag sjöng. Fast det skulle dröja några år innan jag fick sätta det i praktik. Tillsvidare spelade jag föreställningarna i min fantasi i flickrummet. 

Jag växte upp på söder i Stockholm. En stor del av min släkt hade - innan jag var påtänkt - varit insyltade i underhållningsbranchen, så man har kanske lite att brås på? Morfar Arne Hedenö sjöng operett och gjorde många "förste älskare-roller", bl a på Stora Teatern i Göteborg. Mormor Kate Thunman var skådespelerska, komedienn, främst på revyscenerna men även på film och ständigt på turné. Mamma Berit Hedenö gick Kgl Operans balettelevskola och försörjde sig som dansös och revyaktris i unga år, tills hon träffade pappa Nils Edstam, pianist och kapellmästare för Casinorevyn i Stockholm och den, som en gång på 30-talet ska ha myntat uttrycket "att stå med skägget i brevlådan" - respekt!

Jag gick Adolf Fredriks musikskola från fyran till nian och fortsatte dansa showdans hos Lasse Kühler tre kvällar i veckan. Sen blev det ekonomisk linje på Östra Real. Där hade man som tradition att sätta upp en musikal varje termin. Min musikaldebut blev som dansare i "En Ond Saga" skriven av Wille Crafoord. Terminen därpå fick jag spela
"Anita" i '"West Side Story". Kommer fortfarande ihåg audition i musiksalen. Jag var inte nervös. Den rollen hade jag förberett mig på sen jag var åtta. Efter det var jag "hooked" på allvar. Jag började ta privatlektioner för skådespelerskan Öllegård Wellton-Hell och gick en termin på Teaterverkstan.

1990 kom jag in på Balettakademiens treåriga musikalutbildning i Göteborg och direkt därefter blev det tre år till på Teater och Operahögskolan. Vi var första kullen musikalartister som utexaminerades därifrån. Jag, Göran Frölén och Fredrik Lycke. Sedan 1996, då jag debuterade som "Eponine" i "Les Misérables" på Värmlandsoperan har jag arbetat professionellt som musikalartist.

Under åren som gått har jag haft privilegiet att få gestalta väldigt olika karaktärer och sluppit att hamna i ett fack. Den roligaste och mest utmanande roll jag tilldelats är den jag spelar just nu, "Fosca" i Stephen Sondheims "Passion". Andra favoriter är "Eliza" i "My Fair Lady", "Häxan" i "Into The Woods", "Belle" i "Skönheten och Odjuret", "Lola" i "I afton: Lola Blau" och så "Eponine" förstås! Den rollen hängde med mig i tre uppsättningar under fem år!